Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

We are our choices

Τυχαίνει τον τελευταίο καιρό και έρχεται η συζήτηση στο θέμα "επιλογές". Λένε ότι ο άνθρωπος είναι οι επιλογές του και ειλικρινά συμφωνώ. Κάθε άνθρωπος χτίζει τον κόσμο σύμφωνα με τη δική του εικόνα, τις αξίες του, τις εμπειρίες του. Έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να αποφύγει να επιλέξει. Κάθε μέρα, κάθε ώρα της ζωής μας, αναμφισβήτητα, κάνουμε τις μικρές ή μεγάλες επιλογές μας. Διαλέγουμε να λαμβάνουμε άλλοτε ασήμαντες και άλλοτε σημαντικές αποφάσεις. Αυτό το κάνουμε σχεδόν από πάντα, για τα πάντα. 
Κάνοντας μία παρένθεση, θα ήθελα να φανταστείτε όλες αυτές τις επιλογές και τα αποτελέσματα αυτών. Κάθε επιλογή και μία άλλη εξέλιξη στη ζωή μας , κάθε επιλογή και μία άλλη ζωή ουσιαστικά!
Μπέρδεμα το ξέρω αλλά από την άλλη, αν το καλοσκεφτείς, όλες οι επιλογές και όλες οι παράλληλες ζωές αυτές είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, όλες αρχίζουν και καταλήγουν στο ίδιο πράγμα... Σε εμάς!
Εμείς κάνουμε τις επιλογές μας και εμείς τις ζούμε... Και αν κάνουμε την αυτοκριτική μας και σκεφτούμε όλα όσα δεν μας αρέσουν θα αντιληφθούμε ότι εμείς ήμασταν αυτοί που τελικά τα επιλέξαμε.. Σίγουρα πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και οι αποφάσεις μας είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων αλλά μήπως αυτό λέμε στον εαυτό μας; Μήπως θα έπρεπε να σταματήσουμε να κατηγορούμε τους άλλους, τη μοίρα και τον ανάδρομο Ερμή και να δεχτούμε ότι εμείς είπαμε τα ναι και τα όχι στη ζωή μας;;  
Είμαστε ,θέλω να πιστεύω, πάντα ελεύθεροι να αλλάξουμε γνώμη και να διαλέξουμε ένα διαφορετικό μέλλον.
Όταν και αν το κάνουμε αυτό, τότε είτε θα μπορέσουμε να κάνουμε επιλογές εκ νέου, αλλάζοντας ότι δεν μας αρέσει στην τωρινή πραγματικότητα μας, είτε θα μείνουμε όπου είμαστε και θα βιώσουμε την πραγματικότητα μας, έχοντας ως δεδομένο, όμως, ότι δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη για κάτι άλλο.
 Συνειδητοποίηση δηλαδή! Δεν είναι κακό και αυτό, καθόλου κακό κατά τη γνώμη μου! Εγώ το έχω κάνει στη ζωή μου και έχω παροτρύνει φίλους να το κάνουν ... Νομίζω, τις περισσότερες φορές χρειάζεται κάτι πιο δυνατό από την στεναχώρια μας , τα νεύρα μας και το "χάλασμα" για να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε κάτι σημαντικό για εμάς.
Δεν γνωρίζω ποιο είναι αυτό το πιο δυνατό που μας κάνει να πούμε "τέρμα" και να αναθεωρήσουμε, νομίζω ο χρόνος και τα όρια που έχουμε θέσει στον εαυτό μας, ίσως και όχι, πάντως ότι και αν είναι έρχεται ΣΙΓΟΥΡΑ κάποια στιγμή και μας κάνει να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά από ποτέ! 
Δε χρειάζεται να πιέζουμε ούτε εμάς ούτε κανέναν άλλο! Πιέζοντας καταστάσεις, μπορεί να προωθούμε το συμφέρον μας για ένα μικρό χρονικό διάστημα , αλλά μακροπρόθεσμα αυτοϋπονομεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό , χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε.
Αναπνεύστε.. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας.. Όλοι μας τον χρειαζόμαστε... Κάντε την αυτοκριτική σας... Κάντε τις επιλογές σας και μη μετανιώσετε ποτέ για αυτές ...Εξάλλου υπάρχουν λόγοι που τις κάνουμε , άσχετα με το αν είναι οι "σωστές" και άσχετα με το τι θα γίνει στο μέλλον. Άλλωστε ποιος μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον;; (αν κάποιος έχει απάντηση στην ερώτηση, ας επικοινωνήσει... ευχαριστώ )
Αφήστε το χρόνο να δοκιμάσει τα όρια σας να σας κάνει να ανακαλύψετε ποιοι είστε και τι θέλετε στην ουσία... Αν ένα πράγμα μπορώ σήμερα να πω με σιγουριά από όλα όσα έχω δει , έχω ζήσει, έχω σκεφτεί είναι η εξής συμβουλή ... 
Αφήστε τον κόσμο να ζήσει όπως αυτός επέλεξε και αφήστε τον εαυτό σας να ζήσει όπως εσείς επιλέξατε.


Υ.Γ. Καλό καλοκαίρι με παρέα μαγική και με τρέλα παιδική !! Εγώ αυτό επέλεξα για το άμεσο μέλλον... Όσο για το παρελθόν , είμαι σίγουρη ότι κάποιες συγκεκριμένες επιλογές θα τις έκανα και 100 ζωές να ζούσα.

2 σχόλια:

  1. Οι επιλογές μας είναι καθρέφτης του εαυτού μας. Πρέπει να πιστεύουμε σε αυτές ακόμα και όταν βγαίνουν σε κακό. Γιατί ακόμα και να μπορούσαμε να γυρίσουμε πίσω 1000 φορές, άλλες τόσες την ίδια επιλογή θα κάναμε. Αλλιώς θα είχε λόγο ο ψυχίατρος και η διπλή προσωπικότητα. :) Ωραίο κείμενο Ευγενία!
    Παναγιώτης Spidey

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υ.Γ A mi tambien..μουχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή